
Verhuizen betekent met een schone lei beginnen en voor mij betekende dat dit keer met een nieuwe kledingkast. Waar ik op heb gelet bij het kopen van de kast én hoe ik deze heb ingedeeld, deel ik met je in deze blogpost.
Eindelijk. Iets waar ik zo naar uitkeek: mijn eigen kamertje! (Die had je vast niet verwacht toen je de titel van deze blog las, haha!) Een eigen plek waar ik kan werken, mezelf kan terugtrekken en waar al mijn spulletjes liggen. Heerlijk vind ik het! Enerzijds is het de kledingkamer en anderzijds mijn werkplek. Een combinatie die heel goed samengaat. Ik haal namelijk ontzettend veel inspiratie uit mijn kledingkast. Als ik namelijk ergens organize kriebels van krijg, dan is het wel van kledingkasten. 😉
Enfin. Ik wist dat het dus een combinatie kamer zou worden en met die gedachte ben ik de kamer gaan inrichten. De afmetingen wist ik en ook dat het geen grote kamer is. Toch wilde ik een ruim gevoel creëren en heb daarom gekozen voor een hoge open kast, een niet al te groot bureau* en om de kamer volledig deurloos te maken. Zo heb ik de kamerdeur eruit gehaald én de ingebouwde kastdeur.
*Fun fact: mijn bureau wordt als toilettafel verkocht. Zo zie je maar: verder kijken dan je neus lang is 😉
Hier moet je op letten als je een nieuwe kledingkast koopt:
Vanaf het begin wist ik: ik wil zelf mijn kast designen. Na talloze winkelbezoeken was ik er namelijk van overtuigd dat ik nog geen enkele ‘perfecte’ kast had gezien. Ik koos daarom voor een Ikea Pax kast, die kun je zelf met modules designen. (no spon)
Maar als je een kast zelf uitzoekt (of niet) waar let je dan op? Allereerst natuurlijk de afmetingen. Hoe breed mag de kast zijn? Hoe hoog mag de kast zijn; tot het plafond of juist niet? Ik koos voor een kast die even breed zou zijn als de muur. Omdat ik wist dat de kamer niet al te groot is, wilde ik ook een zo hoog mogelijke kast. Optimaal gebruik maken van de ruimte!
Daarna ga je naar de indeling van de kast kijken. Het belangrijkste hierbij is dat je jezelf afvraagt of je wil hangen. Als je namelijk wil hangen dan heb je een diepere kast nodig (58 cm diep). Kies je enkel voor vouwen of heb je maar een paar items die moeten hangen, dan volstaat een minder diepe kast ook.
Qua indeling was het bij mij al snel duidelijk: hangen aan een roede en verder vouwen in lades. Bewust lades, want zo benut je de volledige ruimte. Als ik planken had gekozen, dan had ik toch bakken en manden gebruikt als soort van lades.. Dan kun je net zo goed lades nemen. Ik ben toen nagegaan hoeveel ruimte ik nodig zou hebben voor mijn kleding. Een goede maatstaaf was het opmeten van de kast die ik had en dat iets ruimer nemen. Je wil namelijk altijd meer ruimte dan spullen.
De derde stap is het kiezen van deuren. Of je kunt er, net als ik, voor kiezen om geen deuren te nemen. Waarom ik dat heb gedaan? Allereerst vanwege de ruimte. Openslaande deuren hebben meer ruimte nodig. Schuifdeuren zouden een oplossing kunnen zijn. Ook koos ik voor ‘geen deuren’ omdat ik juist dat walk in closet gevoel wilde hebben. Daarnaast motiveert het ook veel meer om de kast netjes te houden én kun je de kast voor meerdere doeleinden gebruiken, wat ik dus van plan was!
In het middelste deel wilde ik namelijk heel graag planken. Als je net goed hebt gelezen, weet je dat ik daar geen kleding zou plaatsen. Waarom ik dan wel planken wilde? Om zo wat extra items kwijt te kunnen en te kunnen displayen. In plaats van een extra kast te kopen en plaatsen in mijn kamer, koos ik ervoor om dat in de kledingkast te doen. Ik koos voor 3 kastdelen: een deel voor mijn vriend, een tussendeel en een deel voor mij. Dat tussendeel werd dus het extra deel met planken.
Het resultaat zie je hieronder.



Als je wil weten hoe je kleding het best kunt opbergen, dan kun je de blog lezen die ik daarover schreef. Hoe ik mijn nieuwe kast heb ingedeeld, dat ga ik je wel vertellen!
Hoe deel je je kledingkast het best in?
Ik heb een onderscheid gemaakt in hangen (jurkjes, jumpsuits, hangkleding, dikke truien en vesten) en vouwen. Het hanggedeelte heb ik op kleur en categorie gehangen. Links alle zomeritems en jurkjes, rechts de vesten en truien. Heel simpel eigenlijk!
De items die de lades in gingen (vouwen) heb ik ook weer onderverdeeld:
- In de bovenste lade heb ik ondergoed opgeborgen. Die heb je immers elke dag nodig!
- Daarna ben ik van ’top’ naar ‘bottom’ gegaan. De tweede lade bevat alle shirts, hemdjes en minder dikke truien.
- De derde lade zit vol met broeken, rokjes, shorts, maar ook mijn sportleggings.
- De vierde lade is de lade met items die ik het minst gebruik en die heb ik om die reden dus onderin gedaan. Hierin zitten bikini’s, seizoenskleding (zoals koningsdagkleding) en overige items.
De ‘bonus’ kast
De planken in de middelste kast gebruik ik om leuke items op te bergen en te displayen. Zo staan mijn lievelingsboeken er, mijn parfum en mijn tasjes.
De lades eronder gebruik ik voor mijn make up en verzorgingsproducten, sierraden, mutsen en sjaals en de onderste lades voor mijn schoenen.

Nog meer tips en inspiratie
Ik deel regelmatig blogs en ook op Instagram deel ik een heleboel handige tips en inspiratie met betrekking tot opruimen. Ook kun je de gratis opruim checklist downloaden die je een goede basis geeft voor het opruimen van je huis.
Vind jij het toch lastig en/of weet je niet waar je moet beginnen? Ik heb de komende tijd nog enkele plekken vrij voor een “Tap To Organize – Your Closet” sessie. Een van mijn favoriete opruimsessies, omdat je in korte tijd een enorm verschil kunt maken. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Lees hier hoe Linsey het heeft ervaren.
Waar let jij op bij het indelen van jouw kledingkast? Heb jij nog goede tips & tricks?
Liefs,
Justine

Geef een reactie